dezenfeksiyon

SAĞLIKTA DEZENFEKSİYON

 

 

Dezenfeksiyon ya hastalık sırasında ya da hastalık sonrasında uygulanır. Yalnız hastaya, onun dokundugu nesnelere, çamaşırına, tükürdüğüne, dışkısına değil, onu tedavi eden personele, ziyaret eden kişilere, yattığı odaya, eşyaya, duvarlara ve döşemeye de uygulanmalıdır.

Kapalı yerlerin dezenfeksiyonu ya buharla (formol, sülfür anhidrit, klor) ya da püskürtülebilecek antiseptik eriyikle (Javel suyu, süblime, asit fenik vb.) yapılır. Eşyaların dezenfeksiyonu genellikle buharla ya da kuru ısıyla çalışan eütvlerle ya da dezenfektan gazlarla yapılır. Bildirilmesi zorunlu hastalıklarda (tularemi,besin zehirlenmeleri ve tetanos dışında)dezenfeksiyon zorunludur.

Mikroplar hemen hemen her türlü ortamda bulunur. Birçok mikrobun varlığı hastalık gibi istenmeyen sonuçlara neden olur. Bu nedenle, zararlı faaliyetlerini en aza indirmek veya tamamen geçersiz kılmak için mikropları öldürmek veya büyümelerini engellemek zorunludur.

Dezenfeksiyon ve sterilizasyonenfeksiyon kontrolü tartışılırken çok kullanılan iki terimdir.

Cansız nesnelerden ve yüzeylerden zararlı mikroorganizmaları yok etme veya azaltma işlemine dezenfeksiyon adı verilir. Sterilizasyon ise yalnızca zararlı olanları değil tüm mikroorganizmaları öldürme işlemidir. Dezenfeksiyon ile sterilizasyon arasındaki temel fark budur.

Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun her ikisi de dekontaminasyon (arındırma) işlemidir.

Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmektedir.
– Koronavirüs Bilim Kurulu oluşturulmuştur.
– 7/24 çalışma esasına göre ekipler oluşturulmuştur.
– Dünya Sağlık Örgütünün önerileriyle paralel olarak gerekli önlemler alınmıştır/alınmaktadır.
– Havalimanları ve deniz giriş noktaları gibi stratejik bölgelerde önlemler alınmış, hastalık şüphesi varlığında yapılması gerekenler belirlenmiştir.
– Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleriyle ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Tespit edilen vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulmuştur ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Rehber sürekli güncellenmektedir.

Virüsler cansız ortamlarda kısa süre sonra ölmektedir. Bu nedenle mektup veya kargo paketlerinden COVID-19 bulaşması beklenmemektedir. Dünya Sağlık Örgütü, CDC ve ECDC’nin bu konuda kısıtlaması yoktur. Esas bulaş yolu virüsü taşıyan kişi ile yakın temastır. Kargoyu getiren kişiyle yakın temas edilmemeli, paket alındıktan sonra eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalıdır.

  • Cansız nesneler üzerinde potansiyel olarak bulunan patojen mikroorganizmaların kimyasal maddeler ile miktarlarının kabul edilebilir bir seviyeye düşürülmesi ile sağlanan dezenfeksiyon sayesinde, bakteri ve fungusların gelişimini önleme ve öldürmeye ek olarak bazı hedef virüsleri de öldürebilmektedir.
  • Dezenfektanlar; 
  • mikroorganizmaları etkileme derecelerine,
  • etki mekanizmalarına,
  • kimyasal yapılarına
  • kullanım alanlarına
  • göre değişik şekillerde sınıflandırılır.
  • Enfeksiyonlardan korunabilmek için; özellikle sağlık alanında kullanılan dezenfektanlar Biyosidal Ürünler Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir.
  • Dezenfektanlar ve genel biyosidal ürünler ana grubunda yer alan ürün tipleri aşağıda sıralanmıştır:
  • 1- Ürün Tipi: İnsan hijyeni ile ilgili biyosidal ürünler
  • 2- Ürün Tipi: Kişisel alanlarda ve umumi alanlarda kullanılan dezenfektanlar ve biyosidal ürünler
  • 3- Ürün Tipi: Veteriner hijyenine yönelik biyosidal
  • 4- Ürün Tipi: Gıda ve yem alanlarında kullanılan dezenfektanlar
  • 5- Ürün tipi: İçme suyu dezenfektanları

İşimizin Başındayız !